De verkavelingsvergunning is goedgekeurd

01.09.2024

Goed nieuws! De verkavelingsvergunning voor de herontwikkeling van de oude Bekaertsite in Hemiksem is officieel goedgekeurd door het college op 15 juli 2024. Dit betekent dat we weer een flinke stap dichter bij de transformatie van dit terrein zijn gekomen. Graag vertellen we u wat dit concreet voor de buurt betekent en wat u de komende maanden kunt verwachten.

Wat houdt de verkavelingsvergunning in?

Met deze vergunning kunnen we een deel van de oude Bekaertsite opsplitsen in bebouwbare kavels en het terrein bouwrijp maken. Ook de aanleg van de centrale zone voor het ecologische landschapspark, dat Park Den Akker en de Abdijsite met elkaar zal verbinden, is goedgekeurd. Ook de aanleg van de wegen voor fase 1 en 2 is vergund.

Wat gebeurt er nu?

Nu de vergunning rond is, gaan we aan de slag met het verder uitwerken van de architectuurplannen voor de eerste woningen en appartementen. Onze architecten zullen de gedetailleerde plannen voorbereiden, zodat we binnenkort een omgevingsvergunning kunnen aanvragen voor de eerste fase van het project. Deze fase omvat een mix van eengezinswoningen met tuin en appartementen met uitzicht op de Schelde of het park, ondersteund door enkele praktijkruimtes en autoluwe buurtvoorzieningen.

In het najaar, direct na de saneringswerken van de eerste fase, beginnen we met de voorbereidende grondwerken. Eerst gaan we het terrein nivelleren, zodat het weer natuurlijk aansluit op de Heuvelstraat en de Scheldeboorden. Het grondverzet zal via het water plaatsvinden, waardoor we hinderlijk wegtransport vermijden.

Daarna starten we met de aanleg van wegen en het park in de noordoostelijke zone, bij Hemixveer. Deze parkzone is essentieel voor het masterplan, omdat hier nieuwe bomen worden geplant ter vervanging van de bomen die tijdens de saneringswerken zijn verwijderd. De bouw van de eerste woningen en appartementen start naar verwachting begin 2026. U wordt hierover op tijd geïnformeerd.

Voorlopige planning

  • Herfst 2024: Aanvraag omgevingsvergunning voor gebouwen fase 1
  • Najaar 2024: Oplevering sanering fase 1
  • Najaar 2024: Start grondwerken voor infrastructuur en park fase 1
  • Voorjaar 2024: Oplevering sanering fase 2 en 3
  • Zomer 2025: Start aanleg infrastructuur en park fase 1
  • Zomer 2025: Start verkoop fase 1
  • Najaar 2025: Start bouw woningen fase 1
  • Voorjaar 2028: Oplevering woningen fase 1

We zijn ervan overtuigd dat deze belangrijke mijlpaal de herontwikkeling van de site in een stroomversnelling brengt. We houden u graag op de hoogte van verdere ontwikkelingen en danken u voor uw geduld en interesse in dit project.

Benieuwd naar de volgende stappen? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via deze website, of schrijf je hier in op de nieuwsbrief.