Start aanbrengen kleilaag en drainagelaag

29.08.2024

De saneringswerken op de Bekaertsite zijn nog steeds volop aan de gang. Er wordt geprofiteerd van de eerste droge dagen om belangrijke vorderingen te maken.

Er worden nog steeds materialen per schip aangeleverd die nodig zijn om de afdeklagen te kunnen opbouwen. Het gaat dan over klei, aanvulgronden en binnenkort ook drainagematerialen. Deze worden tijdelijk in stock geplaatst of rechtstreeks in het werk toegepast.

Ondertussen wordt laagsgewijs het finale profiel aangelegd. De focus ligt in eerste instantie op het noorden van het terrein (t.h.v. Hemixveer). Als het profiel is aangelegd, wordt de kleilaag aangebracht. De kleilaag sluit aan op de oorspronkelijke Boomse klei en op de verticale wand die vorige zomer reeds werd geplaatst. De kleilaag vervolledigt de sarcofaag.

De komende weken zullen geotextielen worden uitgerold bovenop de kleilaag en wordt de drainagelaag aangelegd. Het geotextiel zorgt voor de scheiding tussen de verschillende materialen. In de drainagelaag komen drainagebuizen die het hemelwater dat in de drainagelaag terechtkomt afvoert. Bovenop de drainagelaag komt opnieuw een geotextiel en wordt de afdek gefinaliseerd met een laag aanvulgrond.

Naarmate de werken vorderen wordt ook verder de nog aanwezige verharding opgebroken. De opgebroken materialen worden ter plaatse gebroken en maximaal hergebruikt op de site.

Ondertussen blijft de waterzuiveringsinstallatie actief. Deze installatie zuivert al het water dat op het terrein wordt opgepompt, alvorens het wordt geloosd op de Schelde.

Door het natte voorjaar werden de werken wat vertraagd. De eerste fase van de saneringswerken wordt najaar 2024 afgerond. Het einde van de totale werken wordt voorjaar 2025 verwacht.

Benieuwd naar de volgende stappen? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via deze website, of schrijf je hier in op de nieuwsbrief.