Start plaatsing verticale wand

Voor de noordelijke zone van de Bekaertsite is het uitbreken van de aanwezige verharding bijna afgerond. Na de afbraak kunnen we starten met de volgende fase in het saneringsproces: de verticale inkapseling. De eerste stap hierin is het plaatsen van de saneringwand.

De wand komt rondom de hele site en zal in totaal ongeveer zo’n 2000 m lang zijn. De natuurlijke Boomse klei die aanwezig is onder de historische aanvullingen kan je beschouwen als een grote badkuip. Het hele opzet van de bodemsanering is om de badkuip om te vormen tot waterdichte sarcofaag. Daarbij wordt de bodemverontreiniging ondergronds compleet en hermetisch ingekapseld met een verticale ondoorlatende wand en bovenaan met een horizontale inkapseling bestaande uit een laag klei van 50cm. Onderaan wordt gebruik gemaakt van de bestaande Boomse klei die van nature waterondoorlatend is.

Het plaatsen van de wand gebeurt met trillingsarme technieken. De wand wordt gevormd in de grond zelf, waardoor er geen wanden of palen in de grond moeten getrild worden. Er wordt gekozen voor een Cutter-Soil-Mix (CSM)-wand waarbij men door middel van een frees, die bestaat uit twee roterende wielen, een smalle gleuf maakt in de bodem. Deze gleuf wordt vervolgens opgemengd met een cement-bentoniet-water mengsel. Deze vermenging hardt na enige tijd uit, waardoor een ondoorlatende wand bekomen wordt.

Om alle nodige materialen, zoals bijvoorbeeld de klei voor de horizontale afdek, aan te voeren zal er binnenkort ook een tijdelijke laad- en loskade geplaatst worden in de Schelde. Deze zal gebruikt worden om schepen te lossen en op deze manier transport per as te minimaliseren. De werfpiste van en naar de laad- en loskade zal het jaagpad kruisen. Met behulp van betonnen kokers wordt er daarom een fietstunnel geplaatst zodat fietsers en voetgangers wel blijvend gebruik kunnen maken van het jaagpad. Er zal dus géén omleiding nodig zijn voor fietsers of voetgangers. Voor de laad-en loskade is momenteel het vergunningstraject lopende. Zodra de vergunning binnen is, zal de tijdelijke steiger geplaatst worden en kan er ook gestart worden met het deksel van de sarcofaag in de meest noordelijke fase.

Ondervindt u hinder of hebt u vragen bij deze informatie, dan kan u terecht bij: project-hemiksem@deme-group.com of 03/250.54.11.

Luchtfoto van de werken op de Oude Bekaertsite (TM DEME Environmental – Aertssen)

Benieuwd naar de volgende stappen? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via deze website, of schrijf je hier in op de nieuwsbrief.