Infomoment over sanering trekt veel geïnteresseerden

Op woensdag 26 oktober organiseerde de Oude Bekaertsite een druk bijgewoond infomoment waarin meer uitleg werd gegeven over de geplande saneringswerken. Een ingrijpende, maar noodzakelijke stap in de ontwikkeling van een groene nieuwe woonwijk aan de Schelde.

Historische verontreiniging

De saneringswerken worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven DEME Environmental en Aertssen Infra, in samenwerking met OVAM. De werken zijn zopas van start gegaan en zullen gefaseerd worden uitgevoerd over een periode van anderhalf jaar. “Door haar verleden heeft de oude Bekaertsite overwegend te kampen met historische verontreiniging, eerst door de activiteiten van de voormalige steenbakkerijen, nadien door de industrieën die er zich vestigden”, verduidelijkt Dirk Ponnet, algemeen directeur van DEME Environmental.

Als een sarcofaag

Concreet wordt de vervuilde grond ingekapseld in een waterdichte sarcofaag. Daardoor wordt de huidige bodemverontreiniging compleet en hermetisch afgesloten. Daarbovenop komt nog een ondoorlaatbare kleilaag van gemiddeld drie meter dikte als extra beschermingslaag. “We verzegelen de vervuilde grond in een sarcofaag met een dikke ondoorlatende wand en dekken daarna alles af met een ondoorlaatbare kleilaag. Dat betekent dat er geen water in of uit kan. Op deze manier wordt de verontreinigde grond volledig geïsoleerd van de omgeving”, licht Dirk Ponnet toe.

Zeer strenge veiligheidsprotocollen

Om het terrein klaar te maken voor een nieuwe toekomst nemen de grondeigenaars van de Oude Bekaertsite geen enkel risico en wordt elke stap minutieus gemonitord. “Onze specialisten hebben alles tot in de kleinste details voorbereid en de hele operatie is onderhevig aan de strengste veiligheidsprotocollen”, aldus Dirk Ponnet. “Deze aanpak laat geen enkele ruimte voor gezondheidsrisico’s. Integendeel, de sanering houdt in dat we elk potentieel rechtstreeks contact van toekomstige bewoners met bodem- of grondwaterverontreiniging volledig uitsluiten.”

Levenskwaliteit centraal in nieuwe woonwijk

De sanering is de eerste stap in de transformatie naar een groene woonwijk met onder meer een nieuw park van acht hectare, waarvan ook  buurtbewoners kunnen genieten. De Oude Bekaertsite wordt een van de groenste en duurzaamste woonwijken aan de Schelde en voorziet bijkomende kwalitatieve publieke ruimte voor de inwoners van Hemiksem.

Benieuwd naar de volgende stappen?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via deze website, of schrijf je in op de nieuwsbrief.